Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na sos pomidorowy

pomidory 3-4 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 2-3 szt
ząbki czosnku 4 szt
bazylia świeża 2-3 łyżki
oregano 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 1 szczypta

Składniki na kalarepki

mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
ryż basmati 100 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
cukinia 1 szt (mała)
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki 1 łyżka
bazylia świeża 1 łyżka
olej 1 łyźka
kalarepka młoda 6-8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kosteczkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Dusimy wszystko aż nadmiar płynów odparuje. Pod koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos byłby kwaśny można dodać odrobinę cukru. Gotowy sos odstawiamy na bok.
Krok 1 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto
2
Przygotowanie kalarepek:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy żeby przestygł. Kalarepki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut. Ugotowane kalarepy studzimy. Ścinamy wierzch kalarepek i wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 1 cm grubości. Miąższ drobno siekamy i odkładamy.

W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula zacznie się szklić dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 7 minut i dodajemy miąższ z kalarepki. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojone pomidory z puszki, zioła i poprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 3 minut i dodajemy ryż. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto
3
Jeśli okazałby się, że farsz jest suchy można dodać 2-3 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego.

Kalarepki napełniamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Kalarepy podajemy z sosem pomidorowym.
Krok 3 - Kalarepy faszerowane z sosem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.01.2017 15:57
smaczne danie
Ada-Gaba 27.09.2016 20:57
fajny przepis
dollce 26.07.2015 22:59
Super propozycja :)
monikaT83 24.07.2015 22:55
pomysł świetny i bardzo apetycznie podane danie:)
Mniam 24.07.2015 11:14
Pysznie przygotowane kalarepy!
berys18 24.07.2015 09:55
świetne kalarepki
Jadwiga/Jaga85 23.07.2015 23:31
Apetycznie!!!
Koper 23.07.2015 23:25
Kalarepka z mięsem, to musi być pyszne :)
W poszukiwaniu inspiracji 23.07.2015 21:25
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 23.07.2015 20:37
Super kalarepka
ania2610 23.07.2015 17:30
wspaniale wyglądają!
mirosława4 23.07.2015 16:24
pożywne danie
Monika-twin 23.07.2015 15:36
Wygląda pieknie.
gosia56 23.07.2015 15:23
na pewno pyszne jedzonko;)
Agnieszka-87-25 23.07.2015 14:57
ładnie wygląda
Skotka 23.07.2015 14:32
Pyszne i ślicznie podane:)
Renataj 23.07.2015 14:24
Smakowicie wyglądają:)
Ewa 23.07.2015 14:16
Zdrowo i smakowicie :)
aginaa 23.07.2015 12:47
smaczne kalarepki
Joannasz3190 23.07.2015 11:40
Pyszności :)
Maridka19 23.07.2015 11:36
Ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak