Przepis i sposób przygotowania na: Pesto po polsku z oscypkiem
PRZYGOTOWANIE:
1. Oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu, tak aby zostawić niewielkie kawałki.
Listki pietruszki odrywamy od łodyg, przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku i częścią oleju rzepakowego. Zawartość miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia listków i czosnku.
2. Następnie do rozdrobnionych składników dodajemy rozbite orzechy, starty oscypek, łyżeczkę miodu lipowego i dolewamy pozostałą część oleju. Ponownie miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla dobrego połączenia całości.
Pesto doprawiamy solą oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie mieszamy.
3. Danie możemy posypać dodatkową ilością startego oscypka.
* Nadmiar pesto przekładamy do słoiczka, skrapiamy jego wierzch olejem rzepakowym, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego! :)