Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po prowansalsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cukinia 1 mala
bakłażan 1/2 malego
pieczarki 5 szt
przecier pomidorowy 200 ml
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 lyzka
Musztarda francuska Prymat 1 lyzka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po prowansalsku

Kroki postępowania

1
Marynata:
W misce umiescic lyzke oleju, musztarde, sol, pieprz, papryke slodka mielona i ziola prowansalskie.
Wymieszac
Krok 1 - Kurczak po prowansalsku foto
2
Filet z kurczaka oczyscic, pokroic w grubsze paski, wymieszac z marynata i odstawic na godzine
Krok 2 - Kurczak po prowansalsku foto
3
Nastepnie podsmazamy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju na zloty kolor
Krok 3 - Kurczak po prowansalsku foto
4
Cebule kroimy w kostke
Krok 4 - Kurczak po prowansalsku foto
5
Pozostale warzywa w plasterki i slupki
Krok 5 - Kurczak po prowansalsku foto
6
Na patelni podsmazamy cebule
Krok 6 - Kurczak po prowansalsku foto
7
Nastepnie dodajemy do niej pozostale warzywa i smazymy okolo 7 minut.
Calosc zalewamy przecierem pomidorowym, okolo 200- 300 ml i dusimy razem az warzywa troche zmiekna.
Doprawiamy sola i pieprzem, ziolami
Krok 7 - Kurczak po prowansalsku foto
8
W naczyniu zaroodpornym na dnie ukladamy warzywa w sosie pomidorowym, na nich podsmazone wczesniej paski z fileta kurczaka, calosc dodatkowo mozna przykryc zoltym serem, i zapiekamy okolo 10 minut w temp 200 st C


Smacznego
Krok 8 - Kurczak po prowansalsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 22.07.2015 21:49
Fajne mięsko :-)
Franciszek 22.07.2015 19:02
Super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak