Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone warzywa ze smażonymi krewetkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynata

sok z limetki z połowy
sambal oelek 1,5 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
szalotka 1 mała
cukier brązowy 1 łyżeczka
krewetki na trzy porcje ok.20 sztuk

warzywa pieczone

ziemniaki 5
bakłażan 1
cukinia 1 duża lub 2 małe
papryka czerwona pół
papryka żółta pół
papryka zielona pół
oliwa 2-3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone warzywa ze smażonymi krewetkami

MARYNATA:
Czosnek i szalotkę drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy resztę składników, całość mieszamy, dokładamy krewetki i odkładamy do zamarynowania się (u mnie 3 godziny).

WARZYWA:
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, papryki, bakłażana kroimy w kostkę a cukinię w talarki. Warzywa mieszamy z oliwą, solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok.1 godzinę.

Zamarynowane krewetki smażymy na oleju (u mnie kokosowym) aż nie będą surowe (ok.2-3 minuty).

Upieczone warzywa rozkładamy na talerze i dodajemy krewetki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 22.07.2015 20:25
Pysznie wygląda Twoje danie
Czarnula666 22.07.2015 18:01
Moje smaki! Uwielbiam krewetki więc napewno skorzystam z przepisu ;)
IKrakowianka 22.07.2015 17:45
bardzo ładnie wygląda
Monika-twin 22.07.2015 16:54
FAJNE DANIE.
cukiereczek 22.07.2015 16:42
idealne danie dla wielbicieli krewetek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak