Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha pizza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

drożdże 40 dkg
woda letnia 1 szklanka
mąka 300 g
sól 1 łyżeczka

sos

przecier pomidorowy 2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki

dodatki

cebula 1
pieczarki 15 dkg
szynka
ser żółty
oregano
ogórek zielony
pomidory
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha pizza

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać sól i mąkę. Dokładnie wymieszać – w razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Krucha pizza foto
2
Czosnek rozgnieść i połączyć z przecierem i oliwą. Cebulę obrać i pokroić. Zarumienić na oleju i dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką.
Krok 2 - Krucha pizza foto
3
Ser żółty zetrzeć na tarce. Ogórka i pomidora pokroić na cienkie plasterki.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na papierze do pieczenia i ułożyć na kratce z piekarnika. Posmarować sosem, posypać oregano, rozłożyć pieczarki, szynkę, pomidory, ogórki, cebulę pokrojoną w paseczki i posypać startym serem.
Krok 3 - Krucha pizza foto
4
Piec ok. 20 minut w 230 stopniach.
Krok 4 - Krucha pizza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak