Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowo-maślana młoda kapusta

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
olej do smażenia
kapusta młoda 1 główka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1/3 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
śmietana kremówka 6 łyżek
woda 1/3 szklanki
masło 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowo-maślana młoda kapusta

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Krok 1 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto
2
Kapustę poszatkować, dodać do cebuli, chwilę razem podsmażać.
Krok 2 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto
3
Dodać zioła i przyprawy, podsmażać jeszcze 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto
4
Do kapusty dodać wodę i śmietanę, wymieszać. Dusić na średnim ogniu bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 4 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto
5
Garnek z kapustą zdjąć z ognia. Do kapusty dodać masło, mieszać, aż się roztopi i wszystko ładnie się połączy.
Krok 5 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto
6
W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać z pieczywem na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Krok 6 - Śmietanowo-maślana młoda kapusta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 21.07.2015 14:31
Smaczna kapustka, też często robię podobną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak