Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ze szpinakiem
W międzyczasie obgotowujemy lekko szpinak, studzimy nieco. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulkę, podsmażamy, posypujemy niewielką ilością maki, chwilę rumienimy, po czym dodajemy pokrojony szpinak i ewentualnie posiekaną zieleninę (natka pietruszki, koperek). Całość podsmażamy, mieszając. Przekładamy farsz do głębszego naczynia, trochę studzimy, dodajemy jajko i przyprawy, dobrze mieszamy.
Ciasto na pierogi wałkujemy do średniej grubości , wykrawamy porcje miseczką lub szklanką (w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać), na każdą kładziemy odpowiednią ilość farszu szpinakowego, dokładnie sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek.