Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka 0,5 kg
jajko 1 sztuka
mleko 250 ml
masło 1 łyżka roztopionego
sól 1 szczypta

dodatkowo

jagody 250 gram
cukier 100 gram
olej 3 łyżki do gotującej wody

Porada

Ciasto można użyć z różnym nadzieniem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę , robimy na środku dołek, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wszystko zagniatamy nożem i opcjonalnie dolewamy ciepłe mleko. Jak już ciasto się połączy ze składnikami zaczynamy wyrabiać rękami około 10 minut,aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i nie odchodzi od dłoni podsyp mąką, a jeśli jest zbyt twarde dodaj jeszcze opcjonalne mleka.
Tak przygotowane ciasto przełóż na talerz, posmaruj wierzch olejem i przykryj ręcznikiem aby ciasto nam nie wyschło i podstaw na 20 minut, aby doszło.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
Ciasto na pierogi rozwałkuj na grubość 3mm podsypując mąką pszenną, aby ciasto nam nie przywierało do stołu i wałka. Na rozwałkowanym cieście wykrawamy kółka.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Na każde wycięte kółko z ciastem nakładamy jagody i pół łyżeczki cukru.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Za pomocą specjalnego urządzenia zlepiamy pierogi. Można również ręcznie dowolnym stylem.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
5
Pierogi wrzucamy do gotującej wody z 2 łyżkami oleju. Gotujemy 3-4 minutki od wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzamy pierogi i posypujemy cukrem.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 11.08.2015 00:23
Uwielbiam, moje ulubione owocowe pierogi :) Smak dzieciństwa ze śmietanką i cukrem :)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.07.2015 12:20
Dziękuję. koniecznie trzeba zrobić takie pierogi, bo już jagody się kończą.
Koper 21.07.2015 20:13
W tym roku jeszcze nie robiłam pierogów z jagodami, a to już najwyższy czas :)
Benita 20.07.2015 23:42
Wyglądają rewelacyjnie-moje ulubione
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 23:20
Zapraszam i dziękuję :)
Iwusia 20.07.2015 23:06
uwielbiam pierogi z owocami
Czarnula666 20.07.2015 21:10
Oj ja też sie wpraszam :) Uwielbiam pierogi z jagodami :)
Róża1 20.07.2015 20:23
już się wpraszam na nie :-)
agaK. 20.07.2015 17:38
Sezon jagodowy w pełni uwielbiam jagody, chociaż u nas w tym roku jest ich bardzo malutko.
Skotka 20.07.2015 16:50
Przepyszne!!!
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 16:06
to prawda, a takie świeże najsmaczniejsze.
Renata9 20.07.2015 15:39
Uwielbiam takie pierogi, są bardzo smaczne :-)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 15:24
Pierogi ze świeżymi jagodami w sezonie letnim smakują najlepiej, ale można cieszyć się nimi cały rok zamrażając owoce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak