Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso wieprzowe 250 g (np. łopatki)
pierś z kurczaka 250 g
grzyby leśne 300 g (z zalewy solnej)
cebula biała 2 szt.
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
rozmaryn siekany 1,5 łyżki
grzyby suszone 2 łyżeczki (mielonych)
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej rzepakowy do smażenia

PANIERKA

kasza manna

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowite i puszyste kotleciki wieprzowo - drobiowe z dodatkiem grzybów i aromatycznego rozmarynu, otoczone chrupiącą panierką z kaszy manny.

PRZYGOTOWANIE:

Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Krok 1 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto
2
Grzyby płuczemy z zalewy solnej (możemy wykorzystać podrzybki, opieńki lub inne, a w sezonie skorzystajmy z tych świeżych), a następnie dodajemy je do zeszklonej cebulki i chwilę razem przesmażamy.

Zawartość patelni studzimy.
Krok 2 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto
3
Mięso (wieprzowe i drobiowe) oczyszczamy ze ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i wraz z ostudzoną cebulką i grzybami mielimy je w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto
4
Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany rozmaryn, bułkę tartą, 2 łyżeczki mielonych grzybów* oraz sól i pieprz do smaku.

* ten dodatek sprawi, że kotleciki będą mocno grzybowe i jeszcze bardziej aromatyczne

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto
5
Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w kaszy mannej.
Krok 5 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto
6
Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Mielone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.07.2015 12:33
bardzo ładne kotleciki
bogusia 82 20.07.2015 21:43
Apetyczne kotleciki:)
Janina 20.07.2015 21:14
Pyszności;)
kloruś 20.07.2015 19:22
chętnie bym skosztowała!
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 18:39
uwielbiam takie dania
cukiereczek 20.07.2015 16:51
kotleciki bardzo apetyczne
ben-ka 20.07.2015 16:40
Chętnie bym się poczęstowała.
RenataZ-et 20.07.2015 16:25
super aromatyczne
Renata9 20.07.2015 15:42
Smaczne kotleciki :-)
Anna169Hosz 20.07.2015 15:21
Cos dla mnie, czuje,że bardzo by mi smakowały.
Justi2401 20.07.2015 15:02
Uwielbiam kotlety mielone, Twoje prezentują się niezwykle apetycznie :)
Agnieszka-87-25 20.07.2015 14:59
idealne na obiad
Ewa Wojtaszko 20.07.2015 14:07
z chęcią zjadłabym takie na obiadek :)
Beatris 20.07.2015 13:58
Bardzo apetyczne kotleciki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak