Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z morelami i migdałami

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 130 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło zimne 75 g
sól 1 szczypta
cukier puder 40 g
żółtko jajek 1 szt
woda zimna 1-2 łyżki

Składniki na nadzienie

masło 55 g
cukier puder 100 g
jajko 1 szt
mąka tortowa 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
płatki migdałowe 3 łyżki
sól 1 szczypta
morele 6-8 szt

Składniki na glazurę

dżem morelowy 120 g
sok z cytryny 1 łyżka
płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z morelami i migdałami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne, posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 1 - Tarta z morelami i migdałami foto
2
Składniki na nadzienie:
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.

Masę rozsmarowujemy równomiernie na dnie zimnej tarty. Z moreli usuwamy pestki, połówki owoców układamy na kremie (skórką do spodu ciasta).

Tarte wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut.
Krok 2 - Tarta z morelami i migdałami foto
3
Przygotowanie glazury:
W rondelku łączymy dżem morelowy i sokiem z cytryny i podgrzewamy kilka minut. Upieczoną, jeszcze ciepłą tarte po wierzchu smarujemy przygotowana glazurą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Studzimy do temperatury pokojowej, przechowujemy w lodówce.
Krok 3 - Tarta z morelami i migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 01.09.2016 16:50
Pyszny deser
Megi 02.02.2016 13:50
wygląda pysznie
Klausia 28.01.2016 20:36
wygląda smakowicie :)
ben-ka 21.01.2016 11:00
Jaka smaczna !!!
Ada-Gaba 31.08.2015 21:36
Wspaniały deser
bogusia 82 20.07.2015 21:44
Pyszności:)
Jadwiga/Jaga85 20.07.2015 17:17
Jak zawsze pysznie!
Skotka 20.07.2015 16:57
Wspaniały deser:)
inka2012 20.07.2015 15:54
nieziemsko wygląda :)
Helena63 20.07.2015 15:03
bardzo smacznie wygląda :)
Wacław 20.07.2015 15:02
doskonały deser :-)
Ewa Wojtaszko 20.07.2015 14:10
idealna na deser :)
Maridka19 20.07.2015 13:18
pyszna tarta
bietka 20.07.2015 12:48
muszę w końcu zrobić swoją pierwszą tarte
norweska20 20.07.2015 11:47
uwielbiam tarty- ta kusi na sam wygląd ;)
Mniam 20.07.2015 11:39
Ta tarta musi smakować obłędnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak