Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
nektarynka 2 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
czosnek ząbki 2 szt.
cebula biała 1 szt.
majeranek świeży 5 gałązek
papryczka chili 1 szt.
białe wino 3 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki

Porada

Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. sałatkami z pomidorów, zielonej sałaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie

Mięso pokroić na 8 kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino, sól, pieprz, paprykę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać. Nektarynki pokroić w plastry. Przygotować naczynie do marynowania mięsa (najlepiej z zamknięciem). Kawałki mięsa obtaczać w marynacie. Ułożyć warstwę kotletów. Posypać cebulą, chili i czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak