Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z ciemnego agrestu

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1 kg
cukier 40 dag
laska wanilii 1 laska
woda 1 l
alkohol 1 litr 70%

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z ciemnego agrestu

Przygotować syrop z cukru, wody i laski wanilii. Wszystko wymieszać i zagotować, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 5 minut.

Agrest zmiażdżyć, zalać alkoholem w dużym naczyniu. Dodać przygotowany wcześniej syrop. Całość przełożyć do większego garnka, zamknąć i odłożyć na ok. tydzień w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zlać sok, owoce wycisnąć i przefiltrować, a uzyskany sok przelać do wcześniej uzyskanego soku. Przelać do butelek.

Trzymać ponad 3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 19.07.2015 10:50
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak