Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 3/4 kostki
woda 1 1/4 szklanki
mąka pszenna 1 1/4 szklanka
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól szczypta
jajko 6 sztuk

Masa śmietanowa z zkiwi

kiwi 3 sztuki
galaretka owocowa 1 sztuka
woda 1/2 szklanki
śmietana 30% 1/2 litra
cukier 3 łyżki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Kroki postępowania

1
Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.
Krok 1 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto
2
Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.
Krok 3 - Torcik karpatkowy o smaku kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 23.05.2016 13:46
cudowny torcik!
Klausia 10.12.2015 22:25
wygląda świetnie :)
inka2012 19.07.2015 09:57
bardzo smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak