Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
jajko 5 sztuk
śmietana 18 proc 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki (płaskie)
aromat cytrynowy kilka kropli

Kruszonka

masło 10 dag
cukier puder 1/3 szklanki
mąka 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Dodatkowo

jabłka 2 sztuki
brzoskwinie 2 sztuki (małe)
maliny świeże
miód płynny 1/3 szklanki
kasza manna 2 łyżki

Porada

Ciacho godne polecenia, można je przygotować z dowolnych owoców a zapach miodu na świeżych owocach, zapiekanych z kruszonką wypełnia cały dom. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu

Kroki postępowania

1
Białka ubijam z cukrem na sztywno.
Krok 1 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
2
W drugiej misce ucieram śmietanę z żółtkami.
Krok 2 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
3
Następnie dolewam rozpuszczoną i ostudzoną margarynę - miksuję.
Krok 3 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
4
Dosypuję przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kilka kropli aromatu cytrynowego - wszystko dokładnie miksuję (ciasto jest gęste). Na koniec dodaję pianę z białek i mieszam jak najkrócej.
Krok 4 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
5
Obieram jabłka i brzoskwinie, kroję je na małe części i dosypuję kaszę manną, która wchłonie nadmiar soku.
Krok 5 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
6
Przekładam ciasto do blaszki 36 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzam, wykładam jabłka z brzoskwiniami, a na nie rozrzucam maliny. Owoce polewam miodem płynnym.
Krok 6 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
7
Wszystkie składniki kruszonki mieszam ze sobą i lekko zagniatam.
Krok 7 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto
8
Rozsypuję kruszonkę na owoce i wstawiam ciasto do piekarnika na 50 - 60min. temp. 170st. C.
Krok 8 - Ciasto z malinami, jabłkami i brzoskwiniami z nutą miodu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.08.2015 11:39
świetne ciasto
Renataj 18.07.2015 21:17
Bardzo apetyczne to ciasto:)
marenka 18.07.2015 21:01
fajne ciasto
Zdzisław 18.07.2015 19:22
takie pyszności lubię zjeść
gosia56 18.07.2015 17:47
pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak