Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tuńczyk 200 g
sos sojowy 250 ml
ząbek czosnku 6 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
miód 5 łyżek
imbir świeży 4 cm
oliwa 50 ml
wino czerwone wytrawne 100 ml
truskawki świeże 50 g
ogórek zielony 50 g
olej sezamowy 1 łyżka
sezam czarny 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 szczypta
papryczka chili 1 łyżeczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 sztuki
masło 20 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami

Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.
Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i...
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak