Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica królewska

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
masło 3 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
sól, pieprz do smaku
olej
majeranek
koniak 1 wytrawny

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica królewska

Polędwicę umyć, osuszyć, poklepać ze wszystkich stron, formując wałeczek, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać olej w rondlu, zrumienić mięso z obu stron, oblać winiakiem i podpalić. Gdy alkohol się wypali, zalać polędwicę śmietaną i dusić do miękkości. Do sosu pod koniec gotowania dodajemy majeranek, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Mięso pokroić w grube plastry, położyć na półmisku. Sos podać w sosjerce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 15.06.2011 12:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak