Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku z dziczyzną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 5 dużych
cebula biała 1
sól i pieprz
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1

Farsz

kiełbasa z dzika 2 pętka
papryka czerwona 1/2
papryka zielona 1/2
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat

Bulion

woda 400 ml
kostka rosołowa 1/4 kostki
mąka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z dziczyzną

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy placki, ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki lub za pomocą maszynki, delikatnie odcedzamy ziemniaki z nadmiaru wody (ale nie za dokładnie). Dodajemy posiekaną drobno cebulę, jajko i po sporej łyżeczce pieprzu i soli.
Krok 1 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
2
Z ciasta smażymy spore placki, rumieniąc z obu stron, nie powinny być sztywne, trzeba uważać aby się nie porwały przy obracaniu. Gdy je usmażymy zabieramy się za farsz.
Krok 2 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
3
Na patelni rumienimy posiekany czosnek, potem szklimy z nim cebulę z odrobiną soli. Kiełbasę z dzika kroimy w plastry i podsmażamy na tej samej patelni.
Krok 3 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
4
Gdy kiełbasa się podsmaży, dodajemy pokrojone w kwadraciki papryki i pomidory z puszki, mieszamy i czekamy aż zmiękną, ale nie przykrywamy ich aby woda na bieżąco odparowała.
W tym czasie przygotowujemy sos. W 200 ml gotującej się wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Z pozostałych 200 ml i mąki robimy zawiesinę i zagęszczamy bulion. Dodajemy natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aż do momentu polania.
Krok 4 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto
5
Gdy papryka zmięknie, doprawiamy farsz pieprzem i solą ziołową.
Farsz nakładamy na połowę placków i zamykamy drugą połową tworząc półkole.
Placki z farszem zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
Potem wykładamy na talerz i polewamy zagęszczonym bulionem. Można ozdobić świeżą natką pietruszki.
Krok 5 - Placek po węgiersku z dziczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 25.08.2015 11:08
obiad idealny
Ela15 02.08.2015 14:50
świetny przepis
adelajda 27.07.2015 16:01
Jak dla mnie super danie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.07.2015 18:02
uwielbiam takie dania
bogusia 82 18.07.2015 16:24
Pyszne danie:)
Beatris 18.07.2015 12:00
Taki obiadek zjadłabym z apetytem:)
Damiano
Damiano 18.07.2015 10:26
wygląda świetnie
Krystyna32 18.07.2015 10:08
wygląda pysznie
Wafelek2601 18.07.2015 10:01
Pyszne danie
Franciszek 18.07.2015 09:08
Pyszne danie
2milutka 18.07.2015 09:03
uwielbiam takie dania :)
Ewelina1991 18.07.2015 08:22
pyszne danie
MałaMi89 17.07.2015 23:27
Na pewno by mi posmakował, bo lubię dziczyznę :)
Karolcia12 17.07.2015 22:12
chętnie spróbowałabym kawałek
Katarzyna59 17.07.2015 21:51
przepyszne!!!
w mojej kuchni 17.07.2015 19:04
pyszne danie do zjedzenia
engie23 17.07.2015 18:04
apetycznie wygląda
Anna169Hosz 17.07.2015 17:39
Bardzo smakowite danie!
gosia561 17.07.2015 16:18
świetny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak