Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb ze smażoną cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 50 g
cukier 1/2 łyżki
mąka pszenna graham typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 650 5,5 szklanki
cebula smażona 1 szklanka
sól 1 łyżka
woda ciepła 2,5 szklanki
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb ze smażoną cebulą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto
2
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich sól i smażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto
3
Do sypkich składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy.
Krok 3 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie oprószyć mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto
5
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć do foremki (lub dwóch mniejszych) odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto
6
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydro-pieczenie (zamiennie na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu) przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 30-50 minut (w zależności czy chleb jest w jednej, czy w dwóch foremkach - w dwóch pieczemy krócej). Upieczony chlebek wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 6 - Pszenny chleb ze smażoną cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 17.07.2015 17:11
pyszny chlebek
Beatris 17.07.2015 15:50
Nie każdy pszenny chleb jest biały, im wyższy typ mąki, tym chleb jest ciemniejszy... Poza tym razowy też może być pszenny, jeżeli przygotujemy go z mąki pszennej razowej:) Ten jest pszenny, ponieważ w całości przygotowałam go z mąki pszennej (wymieszałam mąkę o typie 650 z mąką pszenną graham)...
mirosława4 17.07.2015 15:37
pszenny chleb jest biały a ten wygląda jak razowy tym bardziej że jest z mąką graham

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak