Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
mleko 150 ml

Składniki na farsz

wątróbka 500 gram
mleko 200 ml
cebula 1 sztuka
majeranek
sól
pieprz
oliwa

Składniki na mus

jabłka 3 sztuki
masło 2 łyżki
cukier

Porada

Lubczyk najlepiej świeży.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.

1.Wątróbkę myjemy i zalewamy mlekiem(na ok. 1h ).
2.Kroimy wątróbkę w duże kawałki a cebulę w drobną kostkę.
3.Podsmażamy wątróbkę z cebulą na oliwie ale nie za długo żeby nie była twarda.
4.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
5.Tak przygotowaną wątróbkę mielimy w maszynce.
6.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
7.Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy jabłka przez ok. 10 min-trzeba pilnować żeby się nie przypaliły (jeśli nie są wystarczająco słodkie dosładzamy cukrem).
8.Zagniatamy ciasto na pierogi.
9.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm.
10.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty 5 cm/5 cm nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej aby wyszły trójkąty.
11.Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.
12.Siekamy lubczyk.
13.Na talerz nakładamy mus jabłkowy, następnie pierogi i całość posypujemy lubczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 17.07.2015 12:05
takich nigdy nie jadłam;)
Justi2401 17.07.2015 10:24
Bardzo smaczne pierogi ;) Koniecznie muszę spróbować.
Ewa Wojtaszko 16.07.2015 21:39
w życiu nie jadłam takich pierożków,,ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak