Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI (40 pączków):

mąka 1,5 kg
masło 300 g
żółtko jajek 12
cukier 1,5 szklanka
budyń waniliowy 1 na 3/4 mleka
mleko 3 szklanki
sól szczypta
cukier waniliowy 3 łyżki
skórka z cytryny z 2 sztuk
spirytus 3 łyżki

zaczyn

drożdże 150 g
mleko 1/2 szklanka
mąka 1 łyżka
cukier 1 łyżka

farsz

borówka amerykańska 700 g
cukier dosmaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

do smażenia

olej do smażenia 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu

Kroki postępowania

1
Proszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego mleka. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy i przelewamy do niego rozrobiony budyń. Gotujemy na małym ogniu aż ładnie zgęstnieje.
Krok 1 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
2
Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło topimy.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy, na wierzchu wylewamy zaczyn, ciepły budyń , masło i pozostałe lekko podgrzane mleko (1 szklanka). Zaczynami wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte jajka i spirytus. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
3
Farsz- borówki mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Krok 3 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
4
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy z niego po kawałku ciasta, nadziewamy borówkami i formujemy kulki.
Krok 4 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
5
. Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
6
Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia
Krok 6 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
7
Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy.
Krok 7 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto
8
Podajemy oblane lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru ile zabierze. Dekorujemy skórką pomarańczową i borówkami. Smacznego!
Krok 8 - Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 16.07.2015 20:57
fajny przepis, na pewno przepyszne słodkości
Stenka 16.07.2015 19:55
chętnie bym taką zjadła
dom-agi 16.07.2015 16:38
Muszą być pyszne!
gosia561 16.07.2015 16:34
ciekawe pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak