Pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami

Pieczone kwiaty cukinii nadziewane kaszą kuskus i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • kuskus

    125 g
  • wywar warzywny

    170 ml
  • pomidory suszone Smak

    5-6 szt
  • bazylia świeża

    2 łyżki listków
  • szalotka

    1-2 szt
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • cukinia

    1/2 szt
  • serek kremowy

    150 g (serek fromage)
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • kwiaty cukinii

    8 szt

Dodatkowo

  • cukinia

    1 1/2 szt
  • pomidory suszone Smak

    2 szt
  • pomidor

    1 szt
  • bazylia posiekana

    2-3 łyżki listków
  • oliwa z suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:
Kuskus zalewamy gorącym wywarem z warzyw, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Szalotkę, cukinię i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy szalotkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy cukinię i smażymy kilka minut.

Do kuskusu dodajemy listki bazylii, podsmażoną cebulkę i cukinię oraz suszone pomidory. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i serek fromage. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki farszu dobrze się połączą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Kwiaty cukinii napełniamy przygotowanym nadzieniem i po wierzchu delikatnie smakujemy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut.

Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry i podsmażany na oliwie z suszonych pomidorów. Delikatnie solimy. Pomidory suszone i świeże kroimy w kostkę. Na talerzach układamy plastry cukinii, posypujemy pomidorami i listkami bazylii. Na sałatce układamy upieczone kwiaty cukinii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

16.03.2017 17:57
pomysłowe danie

dollce

22.07.2015 14:13
wyglądają cudownie

monika141

18.07.2015 12:19
smaczne danie

Benita

16.07.2015 23:09
Będę musiała wypróbować przepis.

ilka01

16.07.2015 20:19
super pomysł:)

W poszukiwaniu inspiracji

16.07.2015 17:17
Bardzo smakowity pomysł :)

barbara11561

16.07.2015 16:49
Bardzo chętnie bym skosztowała:)Pysznie wyglądają:)

Ania67

16.07.2015 16:24
Ciekawa propozycja

Asik32

16.07.2015 16:10
pięknie się prezentują na talerzu:)

Konczi

16.07.2015 16:00
wyglądają pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat