Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

azjatycka polędwiczka wieprzowa z grzybami shiitake

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 200g
papryka czerwona 1
cebula dymka ze szczypiorkiem 3
grzyby shiitake 9 sztuk
szalotka 1
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 3 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
olej kokosowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: azjatycka polędwiczka wieprzowa z grzybami shiitake

Polędwiczkę kroimy na cienkie plastry. Grzyby moczymy w wodzie całą noc (jeśli mamy suszone). Szalotkę i czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę a cebulę dymkę (tylko jasne części) kroimy na większe części.
Sos sojowy mieszamy z cukrem.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (nagrzewa się b.szybko) i smażymy polędwiczkę tak, aby była lekka rumiana, następnie przekładamy polędwiczkę na talerz. Na tej samej patelni dodajemy trochę oleju i wrzucamy szalotkę, czosnek, dymkę, paprykę oraz grzyby shiitake, całość smażymy ok.2-3 minuty, następnie dodajemy ponownie mięso i smażymy 1 minutę. Całość zalewamy sosem i smażymy kolejną minutę.
Danie można podawać z ryżem lub noodlami np. mie albo chow mein.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 28.07.2015 23:47
Super przepis :)
Ewa Wojtaszko 16.07.2015 21:51
coś co lubię :)
Czarnula666 16.07.2015 18:13
Moje smaki! Pyszności! :)
Róża1 16.07.2015 11:14
wspaniałe danie !!! moje smaki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak