Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tegoroczne korniszony.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 3 l
ocet 1 l
cukier 8 łyżek
sól 4 łyżki
Dodaki
ogórki 3 kg
Gorczyca biała cała Prymat
korzeń chrzanu
czosnek 1 szt
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Porada

Słoiki można przekręcić do góry dnem , ale nie jest to konieczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Tegoroczne korniszony.

Kroki postępowania

1
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia . Ogórki dokładnie myjemy , wkładamy do słoików. Wkładamy po kawałku korzenia chrzanu (ja użyłam też liści), po szczypcie gorczycy, po kilka ziarenek ziela i po 1-2 listku laurowym , a także po 2 ząbki czosnku.Zalewamy gorącą zalewą.
Krok 1 - Tegoroczne korniszony. foto
2
Słoiki wkładamy do dużego garnka , wekujemy pod przykryciem dotąd , aż ogórki będą jasne.
Krok 2 - Tegoroczne korniszony. foto
3
Słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka , ustawiamy na ściereczce , studzimy .
Krok 3 - Tegoroczne korniszony. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak