Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w tymianku i lekkim sosie własnym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
olej z pestek dyni 2 łyżki
skrobia kukurydziana 2 łyżki
tymianek 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
ziele angielskie kilka kulek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Porada

bardzo aromatyczne mięso idealne do pure z ziemniaków

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w tymianku i lekkim sosie własnym

kurczaka umyć,porcjować i wysuszyć.oprószyć solą i pieprzem, obsmażać partiami na oliwie z pestek winogron na lekko złoty kolor. na koniec podsmażyć na złoto cebulę grubo pokrojoną.Następnie całe mięso oraz cebulę umieścić w większym garnku,dodać 2-3 szklanki wody,liście laurowe i ziele angielskie oraz drobno posiekany czosnek,dusić 45 minut. Po tym czasie dodać tymianek i odkryć garnek aby sos lekko odparował. wyjąć mięso a sos zagęścić skrobią kukurydzianą rozrobioną w niedużej ilości zimnej wody.mięso z powrotem przełożyć do garnka i odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły,podawać gorące

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 15.07.2015 10:26
bardzo smaczny kurczaczek
Renataj 14.07.2015 18:10
Apetycznie się prezentuje:)
Saga123 14.07.2015 16:33
aż chce się jeść :)
Agnieszka-87-25 14.07.2015 15:01
smaczne mięso
Damiano
Damiano 14.07.2015 14:06
fajny pomysł
gosia561 14.07.2015 13:54
tymianek jest najlepszy do kurczaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak