Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na nadzienie

cukinia 8 kwiatów
ser ricotta 250 g
parmezan starty 40 g
orzechy włoskie siekane 30 g
natka pietruszki 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na tempure

żółtko jajek 1 szt
woda zimna 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka (około)
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

olej do smażenia
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Przygotowanie nadzienia:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.

Przygotowanie tempury:
W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.

W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

Podajemy ciepłe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 16.07.2015 12:25
wyglądają obłędnie ;) chętnie bym się skusiła
Wiktoria29 14.07.2015 21:08
fajna propozycja chętnie bym spróbowała
Futka 14.07.2015 12:18
Cudowna, finezyjna i niezwykle smaczna propozycja :)
Beatris 14.07.2015 10:29
Od dawna przymierzam się do wykorzystania w kuchni kwiatów cukinii... Czytając taki przepis tym bardziej nabieram na nie ochoty:)
bertpvd 14.07.2015 09:58
Przepiękne danie
Gracer 14.07.2015 08:35
super przepis
Iwusia 13.07.2015 22:46
wspaniały przepis
V_kuchareczka 13.07.2015 21:59
ciekawy przepis
Renataj 13.07.2015 21:45
Interesujące danie - takiego jeszcze nie miałam okazji spróbować:)
barbara11561 13.07.2015 21:05
wyglądają bardzo pysznie,nie jadłam jeszcze takich kwiatów:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak