Migdałowe ciasteczka z wiśienkami

Migdałowe ciasteczka z wiśienkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    70 g
  • jajka

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • cukier

    180 g
  • tarte migdały

    150 g
  • wiśnie kandyzowane

    20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Z mąki, masła, cukru pudru, 3 żółtek i soli wyrobić kruche ciasto. Ciasto przykryc i schłodzić.

2.Do 3 schłodzonych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dodając cukier ubić na sztywną pianę. Do dać migdały i delikatnie wymiesza

3.Ciasto ponownie zagnieść. Na posy panej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości 1/2 cm, wykroić krąż ki o średnicy 5 cm i ułożyć je na bla sze. Masę migdałową rozdzielić na krążki ciasta i uformować w kształt kopułek. Wierzch każdej kopułki przybrać wiśnią.

4.Ciasteczka piec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu ciasteczka przełożyć do metalowego pudełka.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

24.08.2011 21:23
niebo w gębie

iwona332

14.09.2010 00:11
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat