Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot agrestowy na zimę

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest
gorąca woda 1,5 l
cukier 700 g
Kwas cytrynowy Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot agrestowy na zimę

Kroki postępowania

1
Najlepiej użyć agrestu, jeszcze trochę twardego. Przejrzały i miękki bardzo trudno oprawić i często pęka. Owoce myjemy i usuwamy końcówki. Jest to najbardziej pracochłonna czynność przy całym przedsięwzięciu ale można sobie ja umilić wykonując ja na słonecznym tarasie z kubkiem dobrej kawy :)
Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do ¾ jego wysokości. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy.
Krok 1 - Kompot agrestowy na zimę foto
2
Gorącym syropem zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Słoiki powinny się same „zassać”.
Krok 2 - Kompot agrestowy na zimę foto
3
Jeśli wieczko jest jednak wypukłe powinniśmy taki słoik pasteryzować na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro.
Krok 3 - Kompot agrestowy na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 14.07.2015 14:24
Wspaniały kompocik:)
ben-ka 14.07.2015 09:45
Lubię mieć takie zapasy na zimę.
Jadwiga/Jaga85 13.07.2015 23:14
Pyszny, owocowy kompot:)
Ola1young 13.07.2015 18:08
pyszne zapasy domowe :)
gosia56 13.07.2015 12:36
mój ulubiony ale nie dodaję kwasku cytrynowego ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak