Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z malinową bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 8 szt
białko 4 szt
cukier 2x100 g
mąka 80 g
mąka kukurydziana 20 g
śmietana kremówka 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 listki
maliny świeże 200 g
cukier puder odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z malinową bitą śmietaną

1.Z żółtek, 100 g cukru, plany z białek, mąki i mąki kukurydzianej przygoto wać ciasto biszkoptowe.

2.Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę, usunąć pergamin i zastąpić go zwilżoną lnianą ściereczką. Schłodzoną kremówkę ubić, bitą śmietanę schłodzić.

3.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dodać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać rozgniecione maliny. Galaretkę chłodzić, dopóki nie zacznie tężeć, po czym wymie szać z bitą śmietaną.

4.Biszkopt posmarować kremem malinowym, pozostawiając przy krawędzi około 10 cm wolnego miejsca. Ciasto zwinąć w rolkę, roladę oprószyć cukrem pudrem i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 23.08.2011 20:48
smaczna
ewelinapac 04.07.2011 10:47
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak