Rolada z malinową bitą śmietaną

Rolada z malinową bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    8 szt
  • białka

    4 szt
  • cukier

    2x100 g
  • mąka

    80 g
  • mąka kukurydziana

    20 g
  • śmietana kremówka

    1/2 l
  • żelatyna

    4 listki
  • maliny

    200 g
  • cukier puder

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Z żółtek, 100 g cukru, plany z białek, mąki i mąki kukurydzianej przygoto wać ciasto biszkoptowe.

2.Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę, usunąć pergamin i zastąpić go zwilżoną lnianą ściereczką. Schłodzoną kremówkę ubić, bitą śmietanę schłodzić.

3.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dodać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, dopóki się nie rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać rozgniecione maliny. Galaretkę chłodzić, dopóki nie zacznie tężeć, po czym wymie szać z bitą śmietaną.

4.Biszkopt posmarować kremem malinowym, pozostawiając przy krawędzi około 10 cm wolnego miejsca. Ciasto zwinąć w rolkę, roladę oprószyć cukrem pudrem i schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

23.08.2011 20:48
smaczna

ewelinapac

04.07.2011 10:47
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat