Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z formy

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 1 szkl
mąka pszenna 600 g
mąka żytnia 1 szkl
drożdże 30 g
woda letnia
sól 1 łyżka
otręby pszenne 3-4 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
Kminek cały Prymat 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka

Porada

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową . Ciasto najlepiej przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z formy

Zaczyn: mieszamy drożdże z cukrem , 3 łyżkami ciepłej wody oraz 2 łyżkami mąki pszennej . Zostawiamy do wyrośnięcia .Wsypujemy obie maki do miski , wlewamy zaczyn , zakwas oraz tyle wody aby ciasto nie było zbyt geste ani zbyt rzadkie .Wyrabiamy przez kilka minut..Przykrywamy i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość , wlewamy do niego sól rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody, siemię , otręby oraz kminek . Ponownie wyrabiamy , przekładamy do formy , wysmarowanej smalcem , przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia . Pieczemy 20 minut w 220 C , potem 20 minut w 180 C .Między czasie skrapiamy wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 02.08.2015 20:12
najlepszy domowy
wirtualnykucharz 15.07.2015 18:38
piękny chleb
Janina 11.07.2015 22:57
Świetny chlebek;)
Justi2401 11.07.2015 19:01
Pyszny, domowy chlebuś :)
Aannkaa82 11.07.2015 17:20
Wygląda bardzo smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak