Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuski torcik z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
mąka 125 g
sól szczypta
mąka ziemniaczana 20 g
żółtko jajek 2 szt
śmietana 0,25 l
cukier 2+2 łyżki
koniak 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 ołatki
sok z jabłek 0,25 l
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Francuski torcik z truskawkami

1.Tłuszcz, mąkę i sól posiekać nożem, dodać 3 łyżki zimnej wody, ciasto szybko zagnieść i odstawić do schło dzenia. Następnie rozwałkować, uło żyć w formie, nakłuć widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku.

2.Mąkę ziemniaczaną, żółtka i trochę śmietany dokładnie wymieszać. Pozos tałą część śmietany, cukier waniliowy oraz 2 łyżki cukru i koniak zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymiesza ną z żółtkami, śmietaną i ponownie krótko podgotować. Krem mieszać tak długo, aż będzie zimny i będzie można nim posmarować ciasto.

3.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie odcisnąć i rozpuścić w małej ilości za­gotowanego soku z jabłek. Dodać cukier i resztę soku. Odstawić do schłodzenia. Truskawki umyć i dobrze osuszyć. Rozłożyć równomiernie na kremie i zalać tężejącą galaretką. Torcik chłodzić pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak