Francuski torcik z truskawkami

Francuski torcik z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 g
  • mąka

    125 g
  • sól

    szczypta
  • mąka ziemniaczana

    20 g
  • żółtko

    2 szt
  • śmietana

    0,25 l
  • cukier

    2+2 łyżki
  • koniak

    3 łyżki
  • żelatyna

    3 ołatki
  • sok z jabłek

    0,25 l
  • truskawki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Tłuszcz, mąkę i sól posiekać nożem, dodać 3 łyżki zimnej wody, ciasto szybko zagnieść i odstawić do schło dzenia. Następnie rozwałkować, uło żyć w formie, nakłuć widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku.

2.Mąkę ziemniaczaną, żółtka i trochę śmietany dokładnie wymieszać. Pozos tałą część śmietany, cukier waniliowy oraz 2 łyżki cukru i koniak zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymiesza ną z żółtkami, śmietaną i ponownie krótko podgotować. Krem mieszać tak długo, aż będzie zimny i będzie można nim posmarować ciasto.

3.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie odcisnąć i rozpuścić w małej ilości za­gotowanego soku z jabłek. Dodać cukier i resztę soku. Odstawić do schłodzenia. Truskawki umyć i dobrze osuszyć. Rozłożyć równomiernie na kremie i zalać tężejącą galaretką. Torcik chłodzić pod przykryciem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat