ZIemniaki nadziewane pieczarkami

ZIemniaki nadziewane pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 sztuk
  • pieczarki

    15 dkg
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • masło

    2-3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach (powinny być trochę niedogotowane). Delikatnie obrać, ściąć czubki, odłożyć je. Łyżeczką wydrążyć wgłębienia. Przygotować sos beszamelowy z łyżki masła, mąki i mleka, przyprawić go startą gałką muszkatołową. Odcięty i usunięty miąższ z ziemniaków rozgnieść, wymieszać z sosem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Pieczarki umyć, pokrajać w plasterki, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wymieszać z masą ziemniaczano-szczypiorkową. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone ziemniaki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

30.07.2011 15:49
pychota

RenataZ-et

16.05.2011 23:30
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat