Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane marcepanowe wianuszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka wrocławska 180 g
masło 125 g
cukier 2 łyżki
sól szczypta
jajko 1 szt
masa marcepanowa 200 g
marmolada morelowa 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane marcepanowe wianuszki

1.Z mąki, masła, cukru, żółtka i soli wy robić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej i schłodzić.

2.Białko chwilę ubijać, po czym wymieszać z masą marcepanową. Mieszanką napełnić rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.

3.Kruche ciasto ponownie zagnieść i cienko rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy. Z ciasta wykroić 20 krążków o średnicy 5 lub 6 cm i ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze.

4.Na każde kółeczko wycisnąć wianu szek z masy marcepanowej, środek wypełnić odrobiną marmolady.

5.Wianuszki piec w rozgrzanym pie karniku na jasnozłoty kolor. Po wystudzeniu zdjąć z blachy i świeże podać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 24.08.2011 21:27
wyglądają jak ze sklepu
ewelinapac 11.01.2011 18:17
wygladają swietnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak