Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 0,5 kg.
drodże, 5 dag.
jajko 2
mleko 0,25 l.
masło 7 dag.
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól szczypta

Masa

twaróg 30 dag.
jajko 1
budyń waniliowy 1
masło 5 dag.
cukier 4-5 łyżek

Kruszonka

mąka 15 dag.
masło 10 dag.
cukier 10 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier, sól i masło. Gdy będzie letnie rozpuścić drożdże, dodać jajka. Połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
2
Twaróg rozgnieść widelcem.
Krok 2 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
3
Budyń ugotować.
Krok 3 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
4
Do ostudzonego budyniu dodać jajko, masło i cukier. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg. Ponownie wymieszać.
Krok 4 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
5
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
Krok 5 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
6
Z ciasta formować drożdżówki. Na to wyłożyć masę serową i kruszonkę. Piec w 180 stopniach na złoty kolor.
Krok 6 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.07.2015 13:13
na pewno smaczna taka drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak