Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby suszone smażone

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapelusze suszonych grzybów 20 dkg
jajko 2 sztuki
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
mleko 2 szklanki
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby suszone smażone

Kapelusze suszonych grzybów umyć starannie, włożyć do miski, zalać ostudzonym przegotowanym mlekiem, przycisnąć talerzykiem, żeby były równomiernie zamoczone. Pozostawić na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotować w tym samym mleku, w którym się namoczyły, aż będą miękkie. Następnie grzyby odcedzić, pozostawiając jakiś czas na sicie. Jajka roztrzepać w misce. Grzyby posolić, obtaczać kolejno w mące, jajkach i bułce tartej, a następnie smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zarumienić z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 05.12.2011 09:51
smaczne
Seba 24.11.2011 10:35
pycha
Motorek 29.07.2011 10:48
smaczne
RenataZ-et 15.12.2010 10:16
Przydatny przepis
Joanna108
Joanna108 05.11.2010 09:20
Bardzo fajny pomysł. Chętnie wypróbuję, bo mam sporo suszonych grzybków w tym roku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak