Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt.
mięso mielone 1 kg
kasza gryczana 2,5 torebki
cebula 1 szt
sól i pieprz
woda 0,5-1 litra
kostka rosołowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną

Gotujemy kaszę i odstawiamy do wystygnięcia.
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w gorącej wodzie zdejmując po kolei liście
Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości
Do mięsa dodajemy cebulę i kaszę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
Na liście kapusty nakładamy nasze nadzienie i zawijamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym
Całość zalewamy wodą tak, aby wszystkie gołąbki były przykryte. Dodajemy kostkę rosołową i wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki pieczemy pod przykryciem ok 1-1,5 godziny. „Rosołek”, w którym się piekły gołąbki jest idealną bazą do przygotowania sosu – wg uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 01.09.2015 23:08
wygląda bardzo smacznie!
Aleksandra/Olcia 08.07.2015 12:37
uwielbiam mniam
jagoda5913 08.07.2015 12:11
Pycha ,zrobię takie z kaszą gryczaną
Pani Domu 08.07.2015 11:04
wyglądają pysznie
w mojej kuchni 08.07.2015 10:23
pyszne danie podano na obiad
jasiek 07.07.2015 23:11
pyszne takie z kaszką
patryska76 07.07.2015 23:04
smaczne gołąbki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak