Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki ugotowane 2,5 kg
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 3/4 szkl

farsz

mięso mielone wołowe 250 g
mięso mielone wieprzowe 250 g
jagnięcina mielona 250 g
słonina
ząbki czosnku 2-3 szt
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
olej 4 łyżki
sól i pieprz

dodatkowo

cebula 1 szt
boczek 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny z trzema rodzajami mięsa

1. Jagnięcinę, wołowinę i wieprzowinę mielimy razem z czosnkiem. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. W zależności od tego jak „suche” mamy mięso wgniatamy w nie odpowiednią ilość słoniny, (powinna rozpływać się w palcach). Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy olej. Farsz dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy dobrze z soku, żeby nie ściemniały. Oba rodzaje ziemniaków łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Dodajemy pozostały sok i mąkę ziemniaczaną.

3. Ciasto dobrze wyrabiamy do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk. Na dłoni robimy owalny placek, na nim układamy czubatą łyżeczkę farszu. Formujemy owalne kluski. Mnie wyszło 26 sztuk.

4. Cepeliny gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilkanaście minut. Podajemy z okrasą przygotowaną z boczku i cebuli pokrojonych w kostkę i dobrze wysmażonych na patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 08.07.2015 17:01
cepeliny,,jeszcze czegoś takiego nie jadłam ...
sammakko 08.07.2015 13:55
Dziękuję bardzo :)
w mojej kuchni 08.07.2015 10:24
pyszne danie podano na obiad
Krzysztof15 08.07.2015 08:58
bardzo smaczne
Małgorzata Pin 08.07.2015 08:30
Bardzo apetycznie to wygląda.
Krystyna32 08.07.2015 07:47
bardzo apetyczne
asiczekz 07.07.2015 22:51
apetycznie wyglądają
halina17 07.07.2015 22:46
dobre danie.
fotoviderek 07.07.2015 21:10
Danie pierwsza klasa :)
Anna133 07.07.2015 20:59
wygląda wspaniale !
ben-ka 07.07.2015 20:22
Zjadłabym z apetytem.
Gracer 07.07.2015 19:30
super przepis
dom-agi 07.07.2015 19:23
Wyglądają pysznie!
Kolorowa 07.07.2015 18:58
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak