Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
żółtko jajek 6
cukier waniliowy 1
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka

Dodatkowo

kakao 1 łyżka
cukier 1,5 szklanki
białko 6
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, łączymy ze sobą, siekamy i formujemy większe okruchy (tak by powstało coś podobne do kruszonki). Tak otrzymaną masę dzielimy na 3 części, jedną z nich układamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na to nakładamy wiśnie lub dżem. Do drugiej części dodajemy kakao (1 łyżkę) i wykładamy ją na owoc. Pianę ubijamy z dodatkiem 1,5 szklanki cukru i wykładamy na masę kakaową. Na górę nakładamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40-50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 08.07.2015 15:11
Moje ulubione ciasto;)
Zdzisław 08.07.2015 10:16
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 07.07.2015 21:42
smaczne ciasto
V_kuchareczka 07.07.2015 21:41
pyszne ciasto
fotoviderek 07.07.2015 21:11
Świetne ciacho :)
irenka 07.07.2015 20:50
pyszne ciacho,lubię
Wiktoria29 07.07.2015 20:43
bardzo lubię tylko robię nie z wiśniami a konfiturą porzeczkową
ben-ka 07.07.2015 20:22
Dawno nie piekłam.
Gracer 07.07.2015 19:30
super przepis
dom-agi 07.07.2015 19:23
Moje smaki dzieciństwa :)
cooked 07.07.2015 18:54
pięknie się prezentuje
marenka 07.07.2015 18:42
pyszne ciasteczko
IwonaKa 07.07.2015 18:42
pyszny jest,bardzo lubię
Anna169Hosz 07.07.2015 16:49
Ciasto dobre na każdą okazję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak