Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigatoni z sosem ze świeżych pomidorów, zapiekany z okruszkami z chleba

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rigatoni ok.300g
pomidory 3
suszone pomidory 2
czosnek 2 ząbki
ocet winny czerwony 1,5 łyżki
ser grana padano starty 3 łyżki
mozzarella 1 kulka
chleb czerstwy 1 kromka
bazylia świeża 1 garść
creme fraiche 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Porada

W sezon pomidorowy warto przygotować taki sos, jest obłędny!

Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni z sosem ze świeżych pomidorów, zapiekany z okruszkami z chleba

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Do pojemnika blendera wrzucamy pomidory, suszone pomidory, bazylię, czosnek i całość miksujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki grana padano, ocet winny, creme fraiche oraz sól i pierz do smaku.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i wkładamy całość do naczynia żaroodpornego. Kładziemy na wierzch kawałki mozzarelli.
Do pojemnika blendera lub rozdrabniacza (w moim przypadku rozdrabniacz) wrzucamy kromkę czerstwego chleba i miksujemy na drobno (tak, aby powstały okruchy) i posypujemy obficie zapiekankę.
Zapiekankę wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok.15-17 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2015 18:10
wygląda ciekawie
Wiesława1 09.07.2015 20:23
świetne danie
Kuchenka 06.07.2015 14:12
pięknie wygląda danie
Laila2786 06.07.2015 12:37
hmmm palce lizać
berys18 06.07.2015 12:05
wygląda pysznie
w mojej kuchni 06.07.2015 11:42
pyszne danie obiadowe
Ifa 06.07.2015 11:09
Proste i dobre
bertpvd 06.07.2015 10:47
ale to musi być dobre :)
IZABELA29 06.07.2015 10:04
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak