Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki z patelni

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 kg
margaryna 250 g
smalec 1/2 kostki
śmietana 18 proc 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
ocet 3 łyżki
cukier 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki

krem

masa krówkowa 400 g
orzechy laskowe 100 g
masło 300 g

Porada

Gotowe orzeszki przechowujemy w lodówce. Najlepiej jeśli przygotujemy je dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękły.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki z patelni

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej duży dołek. Śmietanę mieszamy z sodą. Margarynę oraz smalec ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy żółtka, sól, cukier i ocet. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało jednolite ciasto.
Krok 1 - Orzeszki z patelni foto
2
Teraz pora na najbardziej pracochłonny etap przygotowań. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki o wielkości wiśni. Najlepiej będzie, kiedy przygotujemy wszystkie a potem zaczniemy je smażyć. Jeżeli mamy pomocnika możemy od razu rozgrzać patelnię z obu stron. Najlepiej ustawić ją na najmniejszym palniku, ponieważ podczas smażenia wydobywa się tłuszcz, który zabrudzi nam kuchenkę. Dodatkowo będziemy mieli pewność, że nie przypalimy orzeszków.
Krok 2 - Orzeszki z patelni foto
3
Do środka patelni wkładamy po 8 kuleczek i mocno ją zaciskamy. Ciasto powinno równomiernie wypełnić wgłębienia. Jeżeli będzie wyciekało poza, musimy zmniejszyć wielkość kulek. Jeśli połówki orzeszków będą nierówne, mniejsze od foremek, musimy zwiększyć ilość ciasta.
Krok 3 - Orzeszki z patelni foto
4
Obsmażamy równomiernie z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miski. Niestety nie udało mi się policzyć ilości sztuk jakie zrobiłam, ponieważ synek co chwilę podjadał je. Z tej porcji wychodzi ich sporo (cała duża miska).
Krok 4 - Orzeszki z patelni foto
5
Kiedy usmażymy już wszystkie, musimy je „oczyścić”. Odłamujemy resztki ciasta, które wystawały poza formę. Chodzi oto, aby połówki orzeszków pasowały do siebie.
Krok 5 - Orzeszki z patelni foto
6
Orzechy laskowe kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 6 - Orzeszki z patelni foto
7
Ucieramy masło stopniowo dodając masę krówkową. Dokładamy orzechy. Jedną połówkę orzeszka napełniamy kremem i nakładamy drugą. Ta czynność również jest pracochłonna więc najlepiej zaprosić domowników do pomocy.
Krok 7 - Orzeszki z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 06.07.2015 08:03
uwielbiam takie, domowe są najlepsze :)
W poszukiwaniu inspiracji 05.07.2015 11:55
Smaki dzieciństwa... Muszę w końcu kupić foremki, bo nie mam co liczyć na to, że rodzince będzie się chciało z nimi bawić :)
Wacław 05.07.2015 10:09
znakomite te orzeszki !!!!!!!!!!!!!!!!!
ben-ka 05.07.2015 08:15
Jak ja dawno nie robiłam orzeszków !
sammakko 04.07.2015 22:54
To taki przysmak z dzieciństwa, do którego często wracam :)
Iwusia 04.07.2015 22:11
lubię je bardzo
RenataZ-et 04.07.2015 21:03
uwielbiam je :)
Pani Domu 04.07.2015 20:38
bardzo pyszne orzeszki
Janina 04.07.2015 20:15
Bardzo lubię;)
mirosława4 04.07.2015 19:19
bardzo smaczne , takie na raz do kawki :)
Czarnula666 04.07.2015 17:56
Pyszne i świetnie wyglądają :)
Gracer 04.07.2015 16:37
bardzo smaczne
Renata9 04.07.2015 15:43
Świetny deserek :-)
pajbek 04.07.2015 15:02
Lubię takie :-) są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak