Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki- brunatne misie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki na masę

okruchy biszkoptowe 3 szklanki
mleko 1/2 szklanki
rozpuszczalne kakao 2 łyżeczki
masa krówkowa 4 łyżki
masło klarowane 4 łyżki

dodatkowo

serduszka z białej czekolady 28 sztuk
cukrowe motylki 28 sztuk
perełki cukrowe
barwnik spożywczy czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki- brunatne misie

Do przygotowania tych uroczych misiów użyłam resztek z kakaowego biszkoptu dlatego wyszły takie ciemne. Wystarczy je dobrze wysuszyć a potem rozgnieść wałkiem na proszek.

Do mleka dodajemy masę orzechową, podgrzewamy do rozpuszczenia. Na koniec dosypujemy rozpuszczalne kakao, mieszamy do połączenia składników. Proszek biszkoptowy przesypujemy do miski, wlewamy mieszankę mleczno- kakaowo- orzechową oraz rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie mieszamy ręką aby powstała zwarta masa. Jeżeli nie uda nam się ulepić kulki musimy dodać więcej masła. Specjalną foremkę typu "ule" w kształcie misia wypełniamy masą.

Każdą figurkę ( wyszło 28 sztuk) układamy w papilotkach. Przy jednym uchu misia wbijamy po jednym motylku. Z posypki wybieramy zielone i różowe bądź czerwone groszki które umieszczamy w miejscach oczu i nosa. Na czekoladowych serduszkach umieszczamy dowolny napis za pomocą barwnika i wykałaczki. Może to sprawić nam trochę kłopotów, ponieważ powierzchnia czekolady jest śliska. Każdemu misiowi "wręczamy" po serduszku i ustawiamy je tak, aby tworzyły wybrany napis.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.09.2015 12:57
Ładne, smaczne i tanie ciasteczka
sammakko 09.07.2015 23:08
Dziękuję :)
ada.la 09.07.2015 11:43
wspaniałe misie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak