Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowo-twarożkowa owsianka na patyku z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

owsianka na patyku

maślanka 1 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
orzechy nerkowca 100 g
wafle ryżowe 3
miód 2 łyżki
słodki ser typu włoskiego 150 g
truskawki

Panierka

czekolada gorzka 100 g
mleko 2 łyżki
wiórki kokosowe
kakao
jabłka do serwowania szaszłyków

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowo-twarożkowa owsianka na patyku z truskawkami

Płatki owsiane zalewamy maślanką - zostawiamy do namoczenia na ok. 30 minut. Do owsianki dodajemy drobno posiekane nerkowce, miód, twaróg i pokruszone wafle ryżowe. Wyrabiamy jednolitą masę. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i schładzamy przez parę minut w zamrażalniku. W tym czasie nad gorącą kąpielą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę z 2 łyżkami mleka. Na talerzyki wysypujemy kakao i płatki kokosowe. Truskawki pozbawiamy szypułek.
Część schłodzonych kulek polewamy roztopioną czekoladą, część panierujemy w kakao, a część w płatkach kokosowych.
Na patyczek do szaszłyków nabijamy po jednej dużej truskawce. Następnie nabijamy po jednej owsianej kulce. Szaszłyki możemy układać na talerzu lub zaserwować powbijane w jabłko. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.04.2016 13:17
ciekawie to wygląda :)
norweska20 05.07.2015 18:59
smakowity pomysł
W poszukiwaniu inspiracji 04.07.2015 09:17
Ciekawy pomysł :) I pomyśleć, że moja znienawidzona owsianka może tak kusząco wyglądać :)
odjechana 04.07.2015 09:15
Taką owsiankę na śniadanie mogłabym jeść codziennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak