Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z kremem porzeczkowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 3 łyżki

Krem

budyń śmietankowy 1 paczka
masło 200 g
biała czekolada 100 g
porzeczki czerwone 2-3 garście
cukier puder 2-3 łyżki
czekolada gorzka 5 kostek
mleko 400 ml

Polewa

czekolada gorzka 50 g
biała czekolada 30 g
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z kremem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki i mak przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
Krok 1 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
2
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
Krok 2 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
3
Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
4
Budyń ugotuj w 400 ml mleka, mleko wcześniej posłodź. Taflę ugotowanego budyniu przykryj kawałkiem folii spożywczej, zapobiegnie to wytworzeniu się kożucha. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 4 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
5
Porzeczki włóż do garnuszka i podgrzewaj, można je delikatnie rozgnieść widelcem by szybciej puściły sok. Pogotuj je aż się rozpadną, tak do ok. 7-8 minut. Przetrzyj przez sitko i dobrze schłodź, można je na chwilę wstawić do lodówki, wówczas zrobią się bardziej gęste.
Krok 5 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
6
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 6 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
7
Do misy miksera przełóż miękkie masło, ubij na puch. Porcjami i ciągle ubijając dodawaj budyń i białą czekoladę. Na koniec dodaj mus porzeczkowy. Krem schłodź trochę w lodówce.
Krok 7 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
8
Ciasto delikatnie rozwiń, posmaruj po całości kremem i posyp potartą ciemną czekoladą. Zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Krok 8 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto
9
W kąpieli wodnej rozpuść ciemną i białą czekoladę z olejem. Posmaruj wierzch rolady i ponownie odstaw by polewa zastygła.
Krok 9 - Rolada makowa z kremem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 16.07.2015 10:04
Smaczniutka!
kasienka23 04.07.2015 15:57
pyszne ciasto!
gosia56 04.07.2015 15:50
super rolada;)
Zdzisław 04.07.2015 11:52
pyszne słodkości
ilka01 04.07.2015 11:26
pyszności :)
IZABELA29 04.07.2015 10:32
smaczna roladka
Róża1 04.07.2015 10:13
super ciacho !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Edith85 04.07.2015 09:40
ale smakowita roladka :)
Alex_M 04.07.2015 08:53
fajne ciacho
Maridka19 04.07.2015 08:37
Znakomita rolada .
Ewelina1991 04.07.2015 08:35
wyśmienita rolada
Krystyna32 04.07.2015 08:33
wygląda pysznie
Agnieszka-87-25 04.07.2015 08:25
mniam ta masa :)
Wafelek2601 04.07.2015 08:23
pyszna roladka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak