Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos 3 dniowy z trzema mięsami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kilo
kapusta biała 1 główka
grzyby suszone 2 garście
boczek wędzony 250 gram
kiełbasa z dzika 2 pętka
szponder wołowy 250 gram
Smalec wieprzowy
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie kilkanaście ziaren
przecier pomidorowy 1 łyżka

Porada

Ja lubię jeść sam, ale polecam podawać też ze świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos 3 dniowy z trzema mięsami

Kroki postępowania

1
Białą kapustę szatkujemy i dotujmy z odrobiną wody aż zmięknie, kapustę kiszoną również gotujemy w odrobinie wody ale w oddzielnych garnkach, następnie łączymy kapusty i mieszamy.
W międzyczasie namaczamy grzyby suszone w gorącej wodzie.
Krok 1 - Bigos 3 dniowy z trzema mięsami foto
2
Boczek i wołowinę kroimy na kwadraciki a kiełbasę z dzika na plastry.
Wszystkie mięsa kolejno podsmażamy na smalcu i po kolei dodajemy do kapusty, mieszamy.
Krok 2 - Bigos 3 dniowy z trzema mięsami foto
3
Po kilku minutach dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
Gotujemy jeszcze 2 godziny mieszając co jakiś czas.
Pod koniec gotowania dodajemy odsączone grzyby.

Bigos gotujemy przez 3 dni po 2-3 godziny, trzeciego dnia jest najlepszy do jedzenia.
Krok 3 - Bigos 3 dniowy z trzema mięsami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 17.07.2015 07:26
prawdziwy, smaczny bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak