Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mascarpone pod czerwoną chmurką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 50 gram
jaja 5 szt

Składniki na masę

serek mascarpone 500 gram
śmietana 30% 400 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier 50 gram
galaretka truskawkowa 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt

Dodatkowo

czereśnie 400 g
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mascarpone pod czerwoną chmurką

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta biszkoptowego:Wbijajmy jaja do misy, wsypujemy cukier i miksujemy na największych obrotach ( masa przynajmniej się potroi )
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do zmiksowanych jaj ( stopniowo)
Mieszamy łyżką już tylko, delikatnie by ciasto nam nie opadło.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach .
Po ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek ( mamy teraz dwa identyczne placki)
Krok 1 - Mascarpone pod czerwoną chmurką foto
2
Wykonanie kremu:



Do misy wlewamy śmietanę i ubijamy z cukrem pudrem.
Do szklanki wsypuje agar zalewam zimną wodą , wstawiam do mikrofali i rozpuszczam.
Do szklanki z rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną wkładam 3 łyżki ubitej śmietany , mieszam by się nie zważyło.
Dodaje do śmietany rozmieszaną żelatynę ze śmietaną
Łyżką dodajemy serek mascarpone.
Rozmieszamy wszystko i mamy gotowa masę.
Krok 2 - Mascarpone pod czerwoną chmurką foto
3
Galaretki rozpuszczamy każdą w 300 ml wrzątku , zostawiamy do zastygnięcia.
Po zastygnięciu dodajemy do masy z mascarpone.
Galaretki do zalania czereśni rozpuszczam w 700 g wrzątku
Krok 3 - Mascarpone pod czerwoną chmurką foto
4
Wykonanie mascarpone pod chmurką:



Do blaszki prostokątnej w tej której upiekłam biszkopt wkładam folię spożywczą.
Wkładam przekrojony biszkopt.
Wykładam na niego masę mascarpone z kolorowymi galaretkami .
Przyciskam następnym biszkoptem .
Wydrylowane czereśnie kładę na biszkopt i zalewam tężejącymi galaretkami .
Ciasto wyszło rewelacyjne :
Krok 4 - Mascarpone pod czerwoną chmurką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.07.2015 08:52
znakomity smakołyk :-)
Anna133 03.07.2015 06:39
smaczne połączenie !
wwwiolka 02.07.2015 22:48
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 02.07.2015 22:43
Smacznie wygląda:)
halina17 02.07.2015 22:07
Dobre ciasto.
Ewa Wojtaszko 02.07.2015 21:51
obłęd ! :)
2milutka 02.07.2015 21:34
proste i efektowne
pajbek 02.07.2015 21:24
Pyszności :-)
Małgorzata Pin 02.07.2015 21:12
Idealne ciacho.
Gracer 02.07.2015 21:11
super przepis
RenataZ-et 02.07.2015 21:07
bardzo lubię takie ciasta
ewelinapac 02.07.2015 21:01
świetne ciasto
agnieszka214 02.07.2015 20:46
super ciacho
gosia1988 02.07.2015 20:44
pysznie wygląda
irenka 02.07.2015 20:39
bardzo fajny przepis,ciacho na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak