Sposób przygotowania

Włoszczyznę razem z cebulą (wbijamy w nią goździk), żołądki zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy udka z kurczaka, gałązki tymianku oraz koperku, solimy i gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) 50 min. Po tym czasie filety z kurczaka wkładamy do wywaru, gotujemy jeszcze 30 min.
Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką.
Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jagoda5913

    Super danie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka-87-25

    smacznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    u nas babcia tez robi pyszne flaczki ;)
  • 1
    logo_blog_dom
    Opublikowano

    dom-agi

    Uwielbiam!
  • 1
    zdjecie
    Opublikowano

    W poszukiwaniu inspiracji

    Mniam, flaczki :) U nas w domu niestety nie jada się takich dobroci :(
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    bardzo apetycznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiaaa

    Smakowicie wyglądają :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !