Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 350 g
bułka 1 sztuka
mąka 2 szklanki
woda 1/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
masło 1 łyżeczka
natka pietruszki
koper świeży
czosnek ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: potrawka z ziołowych kluseczek i pulpecików

pulpeciki

1. bułkę moczymy, odciskamy, łączymy z mięsem mielonym ,1 jajkiem, posiekanym ząbkiem czosnku i połową posiekanej zieleniny,
2. przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,
3. gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny,
4. formujemy małe pulpeciki i smażymy na złoty kolor,
5. zdejmujemy pulpety z patelni,
6. na patelnie wsypujemy pół łyżki mąki, dodajemy masło następnie mleko i mieszamy przez chwilę aż sos zgęstnieje,
7. dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku,
8. do sosu dokładamy pulpety,



kluseczki:



1. niepełne 2 szklanki mąki, 2 jajka, wodę i szczyptę soli mieszamy widelcem na ciasto,
2. dodajemy resztę posiekanej zieleniny,
3. na osolony wrzątek łyżeczką wykładamy ciasto na kluseczki, gotujemy do wypłynięcia.
4. kluseczki polewamy sosem z pulpecikami i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak