Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy w ziołowym bulionie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczochy 4 szt (duże)
cytryna 1 szt
pomidory 2 szt
szalotka 2 szt
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 200 ml
skórka z cytryny
zioła 4 różne (spora ilość)
bulion cielęcy 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy w ziołowym bulionie

Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem.
W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min
Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę.
Szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu.
Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą i pieprzem. Ciepłym bulionem polałem karczochy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

brioszka 01.07.2015 14:56
to wygląda jak dzieło sztuki :P
Marta Ryżek-Kalkowska 01.07.2015 13:48
wygląda fantastycznie!
Malinka 01.07.2015 13:30
Nigdy jeszcze nie jadłam, a Twoje wyglądają baardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak