Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieguski z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 40 dag
jajko 1 szt
mak 1/3 szkl
oliwa 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
woda letnia 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl

Nadzienie

jabłka 1/2 kg
rodzynki 3-4 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

sól do smaku
syrop klonowy do smaku
mięta liście do dekoracji

Porada

Pierogi z dodatkiem maku, nadziewane jabłkami z cynamonem to bardzo smaczne i oryginalne danie na słodko.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieguski z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z makiem i solą. Dodać jajko, oliwę, ciepłą wodę z mlekiem i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
Krok 1 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
2
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
3
Wymieszać z cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami.
Krok 3 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
4
Ciasto rozwałkować i foremką wykrawać krążki.
Krok 4 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
5
Na jeden krążek ciasta nałożyć porcje farszu, przykryć drugim.
Krok 5 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
6
Dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na ścierce lub posypanej mąką desce.
Krok 6 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
7
Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty.
Krok 7 - Pierogi pieguski z jabłkami foto
8
Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać syropem klonowym.
Krok 8 - Pierogi pieguski z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.07.2015 18:16
z pewnością pyszne :)
Gracer 01.07.2015 20:15
bardzo fajny przepis
Beatris 01.07.2015 10:16
Bardzo smakowite pierożki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak