Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 gram
mąka pszenna 500 gram
woda ciepła 300 ml
drożdże suche 8 gram
sól 1 łyżeczka
siemię lniane 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego

Kroki postępowania

1
Do miski wlewamy wodę,zakwas żytni dodajemy siemię lniane,drożdże oraz sól.
Odważamy 500 gram mąki.
Krok 1 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto
2
Mieszając drewnianą łyżką ,dosypać mąkę.Zagnieść na gładką masę.
Przykryć ściereczką,zostawić w ciepłym miejscu na 2 godz. do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto
3
Formę do pieczenia wysmarować masłem,obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
Krok 3 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto
4
Foremkę z ciastem przykryć ściereczką ,zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinkę.
Krok 4 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto
5
Nagrzać piekarnik do 210 C ,na dolną półkę piekarnika wstawić naczynie z 1 szklanką wody ,jeśli chcemy aby skórka chleba była chrupiąca.
Włożyć foremkę z ciastem i piec przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temp.piekarnika do 190 C i piec jeszcze przez 30 minut.
Krok 5 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto
6
Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki,zostawić na podstawce do wystudzenia.
Krok 6 - Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem siemienia lnianego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 17.09.2016 18:58
Dobre domowe pieczywo
KORAL 25.01.2016 12:36
Siemie lniane dobra rzecz.:)
MAR3STA 16.10.2015 21:51
świetny domowy chlebek
Dorian 24.08.2015 13:24
pyszny chlebek
IZABELA29 03.08.2015 07:18
pysznie i zdrowo
IZABELA29 18.07.2015 18:16
pysznie wygląda
Wacław 12.07.2015 14:36
mąka pszenna typ 650
Margo1 03.07.2015 20:25
pyszny chlebuś
Alex_M 01.07.2015 23:31
jaki typ mąki pszennej? :)
Hrabina w kuchni 01.07.2015 11:19
Smaczny chlebek.
adelajda 01.07.2015 11:12
domowy najlepszy :))
ben-ka 01.07.2015 08:01
Tylko podziwiać zdolności:)
Maridka19 30.06.2015 22:24
Pyszny domowy chlebek
IwonaKa 30.06.2015 20:56
taki domowy chlebek jest najlepszy
irenka 30.06.2015 20:32
pyszny,uwielbiam chleb pszenny
Renata9 30.06.2015 20:15
Smaczny domowy chlebuś :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak